Zoals je misschien wel weet, zijn liedjes heel goed in te zetten bij het leren van een vreemde taal. Woordjes en korte zinnetjes (chunks) zijn vaak makkelijker aan te leren en beter te onthouden als je ze aanbiedt met een ritme en/of een melodie. Over het algemeen vinden kinderen het leuk om te zingen en bovendien is het een veilige manier om met Engels bezig te zijn. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je een liedje kiest dat aansluit bij de leeftijd en belevingswereld van je leerlingen. Voor jonge kinderen kies je korte, eenvoudige liedjes die goed verstaanbaar zijn en niet te snel gaan. Ook moet er veel herhaling in voorkomen en weinig moeilijke woorden.
LEES OOK: 12 YOUTUBE KANALEN VOOR KLEUTERS
In een ander blog schreef ik al over Super Simple Songs: Engelse liedjes voor de onder- en middenbouw, passend bij diverse thema´s. Op hun website vind je een groot aantal liedjes met bijbehorende werkbladen en knutselactiviteiten. Een aanrader! Bij het liedje ´One little finger´ heeft Spelen met Engels zelfs een complete lest gemaakt.
BESTEL: MY BODY, LESSON 2
Mocht je daar als onderbouwleerkracht nog niet genoeg aan hebben, dan is er nu het boek ´Zinglish´ van Marlijn van Kempen, Sanne Ramakers en Jeroen Schipper. Een mooi vormgegeven boek met 27 liedjes.
Zinglish
– Het boek bevat niet alleen Engelse liedjes, maar ook de Nederlandse variant bij elk liedje. De Nederlandse tekst zie je als eerst en daarnaast lees je de Engelse tekst. Zo kun je bijvoorbeeld eerst de Nederlandse variant met je leerlingen gaan oefenen. Als ze dit kennen, pak je voor de afwisseling het Engelse liedje: zelfde melodie, zelfde thema. Je kunt natuurlijk ook gelijk de Engelse variant gaan oefenen, it´s up to you! Met deze aanpak vergoten kinderen spelenderwijs hun receptieve en productieve woordenschat.
– Het boek heeft uiteraard een CD waarop alle liedjes te horen zijn, òòk de instrumentale versies. Dat komt dus neer op 83 nummers. In het boek zie je bovendien de muzieknotaties.
– Er zijn drie soorten liedjes: dagelijkse deuntjes (zoals de dag starten , in de rij gaan staan of eten en drinken), leerliedjes passend bij de belevingswereld van de kinderen (zoals kleuren, tellen, vormen) en liedjes rondom thema´s en gebeurtenissen (zoals seizoenen en feestdagen).
– De liedjes zijn vrolijk, eenvoudig aan te leren en in een perfect tempo.
BESTEL: THEMAPAKKET SHAPES (ONDERBOUW)
– Bij elk liedje geven de schrijvers enkele suggesties voor lesactiviteiten: raad- en beweegspelletjes, knutselideeën en activiteiten met de beeldkaarten die je achter in het boek vindt.
Mijn mening
Het is jammer dat het Nederlandse woord op de beeldkaarten staat. Als je het lied dan in het Engels gaat zingen, kun je de kaarten eigenlijk niet gebruiken. Als je dat wel doet, is het verwarrend voor leerlingen (zeker voor de meertalige kinderen) en heb je kans dat leerlingen (of jij zelf) toch de Nederlandse woorden gaan gebruiken. Zeker in de middenbouw, waar er al gelezen wordt. De woorden zijn er ook niet gemakkelijk af te knippen, dus ik zou dan toch aparte flashcards maken voor als je aan de slag gaat met de Engelse liedjes. Je hebt de flashcards ten slotte ook nodig bij de activiteiten om het liedje heen.
LEES OOK: WHEELS ON THE BUS
Zelf ben ik vakleerkracht Engels en geef ik dus alleen Engelse les. Ik gebruik de Nederlandse liedjes niet, maar de groepsleerkracht kan hier op een ander moment in de week wel aandacht aan besteden. Dit is gemakkelijk op elkaar af te stemmen. Ik vind vooral de thema- en leerliedjes handig, omdat de ´dagelijkse liedjes´ minder op mij van toepassing zijn. Ik gebruik hierbij de flashcards van Spelen met Engels en niet de Nederlandse beeldkaarten uit het boek.
Het is wel belangrijk om te vermelden dat je de twee talen niet door elkaar moet gaan gebruiken. Kies dus òf voor het Nederlandse liedje met Nederlandse activiteiten òf voor het Engelse liedje met Engelse activiteiten. Als je beide liedjes wilt gebruiken, doe dan eerst de Nederlandse variant en bijvoorbeeld een week later de Engelse variant. Zo blijft het overzichtelijk voor kinderen die het Nederlands nog niet goed beheersen. Zijn jouw leerlingen het gewend dat Nederlands continu wordt afgewisseld met Engels? Dan hoeft het door elkaar gebruiken van de liedjes en activiteiten misschien geen probleem te zijn.
De lessuggesties in het boek zijn allemaal in het Nederlands. Er staat geen ´teacher talk´ voor als je de activiteiten in het Engels wilt doen. Best begrijpelijk, want dan zou het een heel dik (en ook duurder) boek worden, maar houd er dus rekening mee dat je geen Nederlands praat als je met de activiteiten rondom de Engelse liedjes aan de slag gaat. Blijf dan zelf ook Engels praten.
Dit boek is wat mij betreft een aanwinst voor elke school die Engels geeft vanaf groep 1.Op de site van Zinglish kun je de muzieknotaties en de beeldkaartjes downloaden (mits je het boek hebt uiteraard). Ook vind je hier de liedjes, voor als je je CD een keer vergeten bent 😊.
Voor €24,95 kun je het boek bestellen via Bol.com. Het is geschikt voor groep 1 t/m 4 en goed te gebruiken naast bijvoorbeeld een methode of in combinatie met een Engels prentenboek, passend bij het liedje. Heb jij het boek al of ga je het aanschaffen? Dan hoor ik graag jouw mening (info@spelenmetengels.nl)!
BESTEL: THEMAPAKKET CLASSROOM ENGLISH